Suomeksi   In English Takaisin osoitteeseen www.maksuturva.fi/fi/ohjeet/
Valikko

7.7 Korttimaksut ja riskienhallinta

 
Maksuturva Group Oy vastaa siitä, että Maksuturvan tarjoama korttimaksamisen palvelu noudattaa PCI DSS –tietoturvastandardia myös siltä osin, kuin palvelu on ulkoistettu esimerkiksi korttitietoja käsittelevälle tekniselle palveluntarjoajalle. Verkkokauppias puolestaan vastaa PCI DSS –tietoturvastandardin mukaisesti verkkokauppansa tietoturvallisuudesta.
 
Etämyynnissä riskit ovat erilaisia kuin fyysisessä kaupankäynnissä. Ostajan luotettava tunnistaminen on kauppiaalle haaste, koska maksukortti ja ostaja eivät ole fyysisesti läsnä. Helposti rahaksi vaihdettava, arvokas ja nopeasti jälleenmyytävä tuote tai palvelu houkuttelee myös rikollisia.
 

Todentamispalvelut Verified by Visa ja MasterCard SecureCode

 
Kaikki Maksuturvan palvelujen kautta korttimaksuja vastaanottavat verkkokaupat liitetään automaattisesti mukaan Verified by Visa ja MasterCard SecureCode -todentamispalveluihin. Todentamispalvelut ovat kansainvälisten korttiyhtiöiden Visan ja MasterCardin kehittämiä turvallisuutta parantavia vahvan tunnistamisen palveluja. Palveluissa todennetaan ostohetkellä maksun molemmat osapuolet: verkkokauppa ja ostaja (mikäli ostajan käyttämä kortti on liitetty todentamispalveluihin).
 
Todennetussa tapahtumassa maksukortti on tunnistettu verkkokaupassa tehdyn maksamisen yhteydessä erillisillä tunnistamistiedoilla (kuten pankkitunnuksilla) maksukortin myöntäjän toimesta. Todentamispalveluiden käyttäminen vähentää kauppiaan riskejä, koska palveluun rekisteröitynyt kortinhaltija voidaan tunnistaa luotettavasti. Todentamispalveluihin sovelletaan kulloinkin voimassa olevia Euroline AB:n sekä korttiyhtiöiden ohjeita ja ehtoja. Maksutapahtumaa, johon on liittynyt väärinkäytös, ei peritä takaisin kauppiaalta, jos kortinhaltija on tapahtumassa tunnistettu todentamispalveluja käyttämällä.
 
 

Seuraa korttitapahtumia

 
Väärinkäytösten ehkäisemiseksi kauppiaan kannattaa seurata kriittisesti myös kauppapaikkansa tapahtumien laatua, määrää ja tapahtumiin liittyviä kortinhaltijoiden tietoja. Poikkeavia tietoja voivat olla esimerkiksi äkillisesti kasvaneet myyntimäärät, myynnit markkina-alueille, joille kauppiaalla ei ole aikaisempaa myyntiä tai epäselvät ja puutteelliset ostajan tiedot. Jos kauppias epäilee maksukorttien tai korttinumeroiden väärinkäyttöä kauppapaikassaan, tulee siitä ilmoittaa välittömästi Maksuturvalle.
 
Maksuturva lähettää oletuksena sähköpostiviestin kauppiaalle kaikista todentamattomista korttitapahtumista ja lisäksi todennustieto on nähtävissä KauppiasExtranet –palvelussa.
 
 

Maksuturvan riskienhallintatyökalut

 
Maksuturvan tarjoamat riskienhallintatyökalut mahdollistavat luotettavan ja tehokkaan väärinkäytön torjunnan etämyynnissä, ja auttavat kauppiasta tunnistamaan mahdollisia väärinkäyttötapauksia jo ennen tuotteen tai palvelun lähettämistä. Riskienhallintatyökalut ovat kaikkien Maksuturvan korttimaksuja käyttävien kauppiaiden käytettävissä ilman lisämaksua. Riskienhallintatyökalujen tietojen avulla kauppias voi verrata maksukortin myöntäjän maakoodia ostajan selainyhteyden IP-osoitteen maakoodiin sekä ostajan antamaan tuotteen tai palvelun toimitusmaahan.
 
 
Mikäli maksukortin myöntäjän maakoodi, ostajan selainyhteyden IP-osoitteen maakoodi ja tuotteen tai palvelun toimitusmaa poikkeavat toisistaan ja/tai tapahtuma ei ole todennettu, on tilausta hyvä tutkia tarkemmin ennen toimitusta ja harkita mahdollista yhteydenottoa ostajaan. Kauppias voi hylätä tapahtuman, mikäli hänellä on perusteltua syytä epäillä väärinkäyttöä. On kuitenkin syytä huomioida, että poikkeamalle maakoodi- ja toimitusmaatiedoissa voi olla myös luonnollinen selitys, esimerkiksi ostajan työkomennus, opiskelijavaihto tai monikansallisen pankin myöntämä maksukortti.
 
Maksuturvan liikennevalot riskienhallintatyökaluissa ovat vihreä, oranssi ja punainen. Vihreä väri kuvaa todennettua korttitapahtumaa, jossa ei ole ilmennyt mitään riskihälytyksiä. Oranssi värikoodi kuvaa todentamatonta korttitapahtumaa, jossa ei ole ilmennyt muita hälytyssignaaleja (mm. kaikki businesskorttimaksut menevät todentamattomina tapahtumina tähän tai punaiseen kategoriaan). Punainen värikoodi kuvaa todentamatonta korttitapahtumaa, jossa kortinmyöntäjän maakoodi, ostajan selainyhteyden IP-osoitteen maakoodi eroavat toisistaan.
 
 

Näin tarkistat todentamattomat korttitapahtumat

 
Valitse Tapahtumat –sivulta Maksutavat –valintalistasta ”Vain todentamattomat korttimaksut” ja syötä aikaväli haluamaltasi tarkastelujaksolta.
 
Valitse tapahtumalistalta haluamasi tapahtuma klikkaamalla kyseisen tapahtuman maksun tunnusta / tilausnumeroa / viitettä ja siirryt Tapahtuman tiedot –näytölle. Korttitapahtumasta näytetään seuraavat tiedot: